La idea de fer un concert a dues cobles amb les dues formacions que participem en aquest concert ja ve de lluny: fruit de l’amistat entre els responsables de les dues cobles, feia temps que teníem en ment col·laborar i portar a terme algun projecte en comú, comptant sempre com a objectiu la difusió de la música de qualitat i de concert escrita per a cobla.
Va ser llavors quan ens va venir al cap un nom propi: Josep Maria Bernat i Colomina. Un compositor que les dues cobles, Reus Jove i Berga Jove, han programat en diverses ocasions i que deixa entreveure el gust de les dues formacions per a aquest compositor que hom ha definit com a “el típic compositor post-romàntic; és a dir, tenia una visió transcendent de la música i de la vida, com tots els romàntics. Melòman de cap a peus, era habitual del Liceu i del Palau, i en la seva música es nota clarament la influència de compositors com Tchaikovsky o Mahler.”
A més, es dóna el cas que en l’any 2017 es compleixen exactament 25 anys de la prematura mort del Mestre: aquest concert era l’ocasió perfecta per a retre-li un homenatge més que merescut. No oblidem que Josep Maria Bernat és, desgraciadament, un autor poc programat a la plaça, per això nosaltres volem rescatar de l’injust oblit diverses obres que considerem dignes d’ésser escoltades novament. La seva prou coneguda condició de sastre ens dóna lloc al títol del concert que us presentem, Retalls de cobla.
En la primera part d’aquest concert podrem escoltar diverses obres per a una cobla. En primer lloc, la sardana Primavera inquieta, signada per Fèlix Martínez i Comín, mestre i mentor musical de Bernat al llarg de tota la seva vida. Cal destacar que la melodia d’aquesta sardana és del propi Bernat, però va considerar que tenia més del seu mestre que d’ell mateix i va refusar signar-la.
Ens ha semblat adient incloure tres sardanes de Josep Maria Bernat:
Per una banda, una de les sardanes primerenques, Amor entre runes, però tal com va assegurar el mateix Bernat, és una de les sardanes més elaborades i treballades de la seva producció. Les altres dues sardanes que conformen la primera part del concert tenen el denominador comú que han estat premiades en certàmens a bastament coneguts. És el cas de la sardana Sant Jaume de Frontanyà, Premi de la Crítica de la Sardana de l’Any 1981, que juntament amb La nit i Faig i branca estan dedicades al petit municipi del Berguedà. També podrem escoltar Scala Dei, Premi Francesc Basil 1979. una sardana que el mestre havia comentat en més d’una ocasió que en cas d’un hipotètic incendi a casa, si només pugués salvar una sardana de la seva composició, ell va dir que molt probablement seria aquesta per la seva complexitat harmònica i per l’esforç i dedicació que va haver de posar-hi en el moment de composar-la.
També hem programat la sardana de Josep Maria Serracant Camí de nit, en record de les nits de trajectes nocturns que compartien els dos amics.
Amb la seva sobtada mort, els amics del mestre es van organitzar per tal de recordar la figura d’en Josep Maria i es van fer diversos anys concerts sota el títol de Memorial Josep Maria Bernat. Es van estrenar diverses composicions dedicades al mestre, una d’aquestes és la sardana Record punyent, del mestre Manel Saderra i Puigferrer, “en recordança de la mort del compositor i amic Josep Maria Bernat”, tal com figura en la portada de les particel·les de l’obra. Sardana estrenada l’any 1995 al concert del memorial.
Per cloure la primera part, hem programat la impressió simfònica per a quatre tenores, cobla i timbales Plany, que Fèlix Martínez i Comín va compondre en memòria de Josep Maria Bernat el mateix any de la seva mort i que, a la vegada, en el tutti final l’autor apunta el tema del tercer moviment del seu Tríptic de records, “A l’amic”, dedicat al mateix Bernat.
A la segona part, en primer lloc podrem escoltar el segon moviment dels Quatre moviments en forma de simfonia, Scherzo. D’aquesta obra, es compleixen també aquest 2017 quaranta anys de la seva composició, malgrat no van ésser estrenats fins l’any 1984. Tal com podem llegir en el web de Músics per la Cobla, entitat que integra també l’Associació d’Amics de Josep Maria Bernat, es tracta d’“una ambiciosa composició d’uns 45 minuts de durada que, reunint absolutament les característiques de forma i qualitat exigides a aquest tipus de composicions, només la modèstia de l’autor va impedir titular-la com a Simfonia.”
Una de les altres obres de l’entorn de Josep Maria Bernat que escoltarem serà la sardana a dues cobles Per tu, Josep Maria, que Joan Lluís Moraleda li dedicà a l’homenatjat l’any 1990, amb la particularitat que, a diferència de les sardanes convencionals, està escrita a compàs de 3/4.
Seguidament, hem programat la Suite n. 1, estrenada al Saló del Tinell de Barcelona l’any 1969 per les cobles Barcelona i Popular, i que consta de tres moviments, Somnis trencats, Ahir i Clarors. Jordi Puerto, en el llibre Retalls d’una vida (Josep Maria Bernat i Colomina), ens diu sobre la Suite: “Si la música de Bernat presenta moltes referències autobiogràfiques, aquesta obra en particular n’és un dels exemples més clars, (…) on transparenta un dens món interior, una sensibilitat extrema i un fort esperit autocrític. (…) Primer ens parla d’uns somnis trencats, plens de ritmes i d’expressió, segueix amb un ahir, romàntic i melangiós, potser un dels moments culminants de la seva producció, i acaba amb unes clarors valentes i esperançades que en el fons no amaguen alguns dubtes.”
En darrer lloc, i per tancar aquest concert, les dues cobles oferiran conjuntament la única sardana a dues cobles de Josep Maria Bernat, L’Esquirol, composta l’any 1969 i dedicada al seu nebot Jacint.
Les Cobles Reus Jove i Berga Jove volen fer d’aquest concert un homenatge al compositor barceloní, un dels més importants de la música per a cobla de la segona meitat del segle XX i al qual li volen retre un homenatge en pro de la música per a cobla de gran qualitat com és el cas de l’obra de Bernat.