La Cobla Berga Jove

DSC_1530.jpg

La jove formació berguedana es va començar a gestar els primers mesos de l’any 2014, quan l’ANC de la nostra ciutat va demanar a títol individual a diversos músics per fer una audició de sardanes per animar una de les campanyes de l’entitat. Va ser aquesta la llavor del que acabaria essent la Cobla Berga Jove, on vam veure que una cobla formada íntegrament per joves músics berguedans (que ja havíem coincidit a l’Escola Municipal de Música de Berga) podria tenir projecció.

Durant l’estiu del mateix any ens vam començar a trobar per fer els primers assajos i va ser el dia 31 d’octubre de 2014 quan sota l’aixopluc de la mateixa ANC vam fer el nostre concert de presentació sota la batuta del nostre actual director i flabiolaire de la Jovenívola de Sabadell Denis Rojo. En aquest concert van sonar grans autors de la música per a cobla: Joaquim Serra, Josep Maria Ruera, Manuel Oltra i Juli Garreta entre altres però sense oblidar també els compositors de casa nostra. A més, també vam programar música de la figura que homenatgem en aquest concert: Josep Maria Bernat i Colomina.

De llavors ençà, el projecte ha anat in crescendo: hem anat oferint audicions de sardanes per tot el territori català –a més de la Catalunya Nord- procurant sempre mantenir un alt nivell d’exigència musical pel que fa als autors i peces programades però sense oblidar la vessant balladora i evitant caure en la vulgaritat d’alguns determinats estils.

Hem ofert també diversos concerts de música per a cobla entre els quals el concert Patum i Cobla per commemorar el 10è aniversari de la proclamació de la Patum com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, una col·laboració amb el cantautor solsoní Roger Mas al Konvent de Cal Rosal (Berga), una amb la Coral Polifònica de Puig-Reig en el marc del Festival Internacional de Cant Coral de la Catalunya Central, un concert amb diverses corals al municipi de Gavà i per últim, un altre concert a dues cobles conjuntament amb la Cobla La Principal de la Bisbal per celebrar el 50è aniversari dels Amics de la Sardana d’Artés. Tot i comptar doncs amb una curta existència, la Cobla Berga Jove ja ha actuat sota la batuta de Denis Rojo, Robert Agustina, Joan Casas i Francesc Cassú.

Un dels projectes que ens ha fet més il·lusió per la envergadura que ha comportat és la gravació del disc compacte Sardanes del Centenari, amb 10 sardanes d’estrena íntegrament de compositors berguedans per commemorar el Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, a més de 4 peces dedicades també a Queralt. Aquest CD va ésser presentat el dia 3 de setembre de 2016, dia de la Coronació de la Mare de Déu, al Teatre Municipal de Berga.

Intèrprets de la Cobla Berga Jove
Flabiol i tamborí: Queralt Cuadra
Tibles: Joan Serra i Júlia Altarriba
Tenores: Lluís Gual i Marc Escànez
Trompetes: Toni Molera i Marc Villegas
Trombó: Martí Badia
Fiscorns: Marcel Comellas i Blai Gragés
Contrabaix: Anna Benavides
Director musical: Denis Rojo

DSC_1473 (1).jpg